preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lovas

 > O školi  > Povijest
Povijest

Povijest osnovne škole u Lovasu

Rad škole od 1780. do 1918. godine


Kontinuirano školstvo u Lovasu seže iz 1780. godine, a osnivač škole je župnik Ivan Videković.

Prvotna školska zgrada je imala dvije prostorije, jedna je služila kao učionica, a druga kao stan za učitelja.

Spomenica

Videković je 1793. osnovao i dvije školske zaklade: jednu za poboljšanje učiteljeva materijalnoga položaja, i drugu za udžbenike siromašnim učenicima.

U školi se poučavalo na njemačkom jeziku, predmeti su bili vjeronauk, čitanje, pisanje i osnovna matematika, te ponešto povijesti, zemljopisa i fizike, a obrazovanje je trajalo četiri godine. Od 1861. godine i reforme Marije Terezije nastava se održava na hrvatskom jeziku, a te godine školu pohađa 48 učenika i 20 učenica.

Prvotna školska zgrada je nakon skoro sto godina dotrajala, pa je 1878. izgrađena nova zgrada na mjestu prijašnje derutne. Učitelj je radio samo u jednom razredu – kombiniranom odjeljenju, a nastava se odvijala prijepodne od 8.00 do 10.00 sati, i poslijepodne od 14.00 do 16.00 sati.

Od 1883. godine učenici se razdvajaju u dva odjeljenja. Novi predmeti su risanje i pecanje. Školska godina je trajala od 1. listopada i trajala je do pred kraj srpnja iduće godine. Pojedinih školskih godina nastava bi bila prekidana u vrijeme najvećih poljodjelskih radova.

Škola je od 1880.  član „Društva sv. Jeronima“ kako bi se obogatila školska knjižnica. Od 1901. počinje sustavno stvaranje školske knjižnice.

Godine 1880. godine škola je imala i vlastiti voćnjak na kojem je bilo posađeno preko dvije tisuće mladica, a dobit od prodanih voćaka i loze se dijelio na učitelja i općinsku blagajnu.
Pred kraj 19. stoljeća, zbog povećanog broja učenika otvara se novo radno mjesto na koje 1898. godine dolazi učiteljica koja predaje na njemačkom jeziku, i to iz razloga što je u to vrijeme njemačkog stanovništva u Lovasu bilo otprilike koliko i hrvatskog stanovništva. Dolaskom druge učiteljice dvorazredna pučka škola se dijeli na dvije jednorazredne: jednu za hrvatsku djecu i drugu za njemačku djecu.

1907. godine ove dvije škole se ujedinjuju i otvara se treće razredno odjeljenje, a tri godine kasnije i četvrto, što dovodi do zapošljavanja još dvoje učitelja. Preko sto godina trajanja školstva i skrbi oko redovitog pohađanja nastave dovelo je do toga da je najveći dio seljana bio pismen. Tijekom Prvoga svjetskoga rata dva učitelja su bila unovačena, pa brigu o nastavi u školi preuzimaju preostale dvije učiteljice.

Rad škole od 1918. do 1945. godine


U vrijeme prve Jugoslavije sve se više ustaljuje običaj darivanja siromašnih učenika od strane bogatijih mještana sela. Također su učenici na kraju svake godine polagali godišnji ispit čiji su rezultati utjecali na ocjenu rada učitelja. Velik događaj u selu je bila prva školska priredba koju je organizirala učiteljica Mira Lazarić s učenicima opetovnice 3. svibnja 1924. godine.

Od 1927. g. u školi djeluje „Podmadak Crvenoga križa“. Njegova aktivnost se svodila na proslavljanje Dana Crvenoga križa, a od 1932. godine organiziraju i priredbe. Također se od 1927. uspostavljaju prijateljski kontakti s opatovačkom osnovnom školom.

Tijekom školske 1930./31. izmijenjen je cijeli nastavnički zbor, u čemu se vidi velikosrpska ekspanzionistička politika u državi. Spomenica škole se vodi na srpskom jeziku, mjeseci se imenuju nehrvatskim nazivljem i ne proslavlja se više dan pogibije Zrinskoga i Frankopana. Kako će se u zemlji krajem 30 – ih godina mijenjati projugoslavenski duh, tako će se ovaj dan ponovno početi slaviti. Štoviše, nakon pobjede HSS – a na izborima 1940. godine dolazi novi načelnik u selo te se održava i proslava rođendana Stjepana Radića.
U vrijeme NDH lovaška škola će biti razdvojena na hrvatsku i njemačku školu.

Rad škole od 1945. do današnjih dana


Godine 1945. , u drugoj Jugoslaviji, nastavu pohađa 120 učenika, a poučava ih jedan učitelj. Dvije godine poslije škola ima četiri učitelja, a uvode se i peti i šesti razred. Nova vlast u državi je započela bitku za odvajanje crkve od škole tako da se od školske 1949./50. vjeronauk više ne predaje u školi.
Godine 1953. škola prelazi na rad po novom nastavnom planu i programu, uvodi se predmetna nastava, a posebno se organiziraju izvannastavne aktivnosti. Od 6. do 8. razreda osnivaju se literarna grupa, grupa geografa, domaćica, a učenici djeluju i u KUD – u „Vladimir Nazor“ (dramska i folklorna sekcija, pjevački zbor), u Sportskom društvu „Proleter“ (šahovska, streljačka, rukometna i stolnoteniska sekcija), kao i u Učeničkoj zadruzi „Mladost“ (grupa poljoprivrednika) i u Narodnoj tehnici (grupa modelara – brodara i fotoamatera).
S obzirom na uvedeno osmogodišnje školovanje, bila je potrebna nova školska zgrada koja bi mogla zadovoljiti povećanje broja razreda i razrednih odjeljenja, pa se Zadružni dom preuređuje za novu školu. Nova školska zgrada je otvorena 6. veljače 1955., a škola tada ima četiri učionice, radionicu, kabinet, zbornicu, kancelariju, garderobu i imponzantan ulaz. Dvije godine kasnije školi su prizidane još četiri učionice.

U reorganizaciji mreže škola 1959. godine Osnovna škola u Lovasu je postala centralna škola za školu u Opatovcu, čiji učenici nakon završenog čevrtog razreda nastavljaju pohađati više razrede u Lovasu. Učenici iz Opatovca na nastavu u Lovas dolaze prtenim putem, što je otežano u zimskim i kišnim vremenima, pa se 1964. g. izgrađuje šljunčani puteljak između dva sela, a od školske 1969./70. učenici imaju autobusni prijevoz.
Godine 1991. zbog okupacije Lovasa od strane srbo – četničkih snaga najveći dio učenika i nastavnika odlazi u progonstvo. U prostorijama škole je formirana nova osnovna škola za doseljene Srbe.

Nakon završetka Domovinskog rata, procesom mirne reintegracije Podunavlja u sastav hrvatske države, 1997. godine škola se vraća u hrvatski školski sustav. Školu je pohađalo 70 učenika srpske nacionalnosti, a tek 5 hrvatske. Već sljedeće školske godine zbog procesa odlaženja Srba iz Lovasa stanje je bilo obrnuto: školu pohađa 70 učenika Hrvata i 5 učenika Srba. Neodržavana za vrijeme okupacije, školska zgrada se sanira – uređuju se učionice, nabavlja se novi namještaj, napravljeni su kabineti za kemiju, fiziku i biologiju, uvedeno je centralno grijanje. Obnovljena školska zgrada je svečano otvorena 28. rujna 1999. za Miholjskih dana, kada je i Dan općine Lovas.

L. Firi
 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

Anketa
Koristite li školske mrežne stranice?

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Forum
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Osnovna škola Lovas / Matije Gupca 2, HR-32237 Lovas / os-lovas.skole.hr / ured@os-lovas.skole.hr
preskoči na navigaciju